
Od niedawna w naszych sklepach można znaleźć coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Na początku ich producentów było niewielu, ale aktualnie ich liczba szybko rośnie. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na ich smak, lecz również i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, zawierają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratów. Nie wspominając już o napojach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet konserwanty i barwniki.
Przy sokach tłoczonych wszystko wygląda inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Owoce i warzywa są czyszczone i myte, a następnie tłoczone w specjalnych prasach na zimno. To powoduje, że nic się nie dzieje z witaminami i minerałami, którym nic się nie dzieje. Takie soki są oferowane w paru rodzajach.
Dużą popularnością się cieszą soki zwane jednodniowymi, rozlewane do butelek bezpośrednio po wyciśnięciu. Konsumenci sięgają też chętnie po wersje w foliowych workach. W takich przypadkach producent soków owocowych stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co zwiększa okres ważności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś pije owocowe soki, to powinien wybierać te tłoczone. Są one wypełnione witaminami i minerałami, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najważniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, ponieważ tego typu soki bez żadnego problemu można dawać nawet małym dzieciom.